Omheining: hout of metaal - wat is beter?

De meeste eigendommen zijn omheind of afgesloten met een haag: rijen struiken en hekken markeren de erfgrens, beschermen de privacy en verfraaien de buitenruimte. Wat spreekt voor hekwerksystemen: zodra ze geïnstalleerd zijn, vervullen ze hun functies op een visueel aantrekkelijke manier.

Wat zijn de functies van uw nieuwe omheining?

Omheining: hout of metaal

Wordt uw oude omheining ouder? Is er helemaal geen hekwerk? En u vraagt zich af of een houten of metalen omheining geschikter is? Voordat u voor een bepaald model kiest, moet u de volgende vraag beantwoorden: Welke functie moet de afrastering vervullen? De belangrijkste taak van een omheining is de best mogelijke scheiding van privé en openbaar gebied. Maar welke vorm moet het hek hebben? Is een manshoog privacyscherm nodig? Is een eenvoudige omheining van de voortuin met een haag erachter voldoende? Is een stevig veiligheidshek nodig? Kortom: maak eerst uw persoonlijke behoeften duidelijk.

Niet alle hekken zijn hetzelfde:

  1. sierhekken zijn het visitekaartje van het pand. Zij worden gekenmerkt door een vrij vlakke en open vormgeving: Tuin- en voortuinschermen verfraaien de buitenruimte en bakenen het terrein af, maar blokkeren het zicht op het terrein niet. Ze vormen ook geen barrière voor wind en lawaai.
  2. 170 tot 200 cm hoge, gesloten schuttingen bevorderen de verblijfskwaliteit in de tuin: zij bieden bescherming tegen nieuwsgierige blikken, houden wind en lawaai buiten en geven de omgeving het signaal dat u waarde hecht aan privacy. Privacy-, wind- en geluidsschermen kunnen ook worden gebruikt als structurerende ontwerpelementen en om delen van de tuin af te schermen. Of om het zicht op lelijke plekken te blokkeren.
  3. veiligheidshekken worden gebruikt wanneer de bescherming van de buitenruimte een prioriteit is. Ofwel om het pand te beveiligen of om te voorkomen dat kinderen en dieren het pand verlaten.
  4. "Groene muur": Sommige soorten omheiningen laten planten groeien en vergroenen als klim- en klauterhulp.

Omheiningen zijn niet beperkt tot een bepaald type of materiaal. Vaak zijn de overgangen sowieso vloeiend of afhankelijk van de situatie ter plaatse. In principe kunnen met hout en metaal bijna oneindig veel omheiningen worden gerealiseerd. Maar de verschillen qua uiterlijk, constructie, duurzaamheid, onderhoud, installatie en kosten zijn groot. Ontdek hier de sterke en zwakke punten van hout en metaal als afrasteringsmateriaal.

Uiterlijk: Kies een omheining die bij u en uw tuin past

Huizen, eigendommen en tuinen zijn allemaal verschillend. Daarom moet het hekwerk zo worden gekozen dat het erbij past! Omheiningen zijn veel meer dan alleen een grens, want ze dragen in belangrijke mate bij aan de sfeer van het pand. Om ervoor te zorgen dat afrasteringssystemen perfect in het geheel passen, is het uiterlijk van het afrasteringsmateriaal van cruciaal belang.

Houten hekken zijn ideaal voor iedereen die zijn tuin dicht bij de natuur wil inrichten.

Het favoriete bouwmateriaal van de mens is het natuurproduct hout. Hij kan harmonieus worden geïntegreerd in bijna elke tuin. Als omheiningsmateriaal scoort hout met zijn natuurlijke en warme uitstraling. Kleur, nerf, knoesten, vergroeiingen en vormen vinden hun oorsprong in de groei van de boom, geen twee stukken hout zijn gelijk. Bovendien krijgt hout een exclusief karakter door de invloeden van weer, licht en temperatuur.

Houten afsluitingen leven van deze kenmerken. Of u nu de voorkeur geeft aan een natuurlijke, onder druk geïmpregneerde, geglazuurde of geschilderde omheining, ondanks de bewerking blijft het altijd een deel van de natuur. Met andere woorden, elk houten hek is uniek. En als de natuurlijke kleur van grenen, lariks of douglasspar niet meer bevalt, kan een houten schutting eenvoudig in de kleur van uw keuze worden geschilderd. Met een nieuwe verflaag kunt u persoonlijke accenten zetten met uw houten schutting!

Van de meer dan 100 houtsoorten zijn niet alle geschikt voor de bouw van omheiningen. De meest voorkomende zijn den, lariks, eik en douglasspar. Ze hebben verschillende eigenschappen en een specifiek uiterlijk. In de tuin zijn houten hekken blootgesteld aan het weer. Onbehandeld of onvoldoende onderhouden hout wordt grijs en gaat rotten. Met impregneren en regelmatig schilderen wordt patina voorkomen en de duurzaamheid verbeterd.

Uiterlijk en eigenschappen van klassieke houtsoorten voor de bouw van omheiningen:

Bangkirai

Dit Zuidoost-Aziatische, zeer duurzame hout is zeer goed bestand tegen insecten en schimmels en is zelfs zonder impregnering geschikt voor gebruik buitenshuis. Bij blootstelling aan licht wordt het geelachtig-lichtbruine hout aanzienlijk donkerder. Het patina kan worden voorkomen door een houtbeits met open poriën. Het zorgt ook voor een duurzame bescherming van het hout. Gebruik roestvrijstalen schroeven en fittingen: Bangkirai reageert op ijzer door donkere verkleuring.

Douglasspar

Douglas heeft zeer goede sterkte-eigenschappen en een hoge weerstand tegen micro-organismen. Het lichtrode, roodbruine hout heeft niet de neiging te barsten of te draaien. Het is uiterst duurzaam, zelfs zonder impregnering. De douglasspar wordt echter snel grijs in de zon en krijgt een zilverachtige tint. Om de kleur te behouden, behandelt u het hout met niet-ijzerhoudende beitsen. Douglas hout combineert goed met andere houtsoorten.

Eik

Dit extreem harde hout is verkrijgbaar in vele tinten en nerfpatronen. In de kern hebben eikenstammen grijsbruin kernhout dat veel looizuur bevat. Door zijn stevige structuur kan eikenhout nauwelijks rotten en is het dus uitstekend geschikt voor buiten. Toch moet het hout goed verzorgd worden. Let op: Door het hoge looizuurgehalte kan in combinatie met ijzer een donkere verkleuring optreden.

Spar

Dit middelzware, zachte naaldhout wordt gekenmerkt door matige sterkte- en elasticiteitseigenschappen. Met zijn grote maat- en vormvastheid is vurenhout zeer geschikt voor gebruik buitenshuis. Voorwaarden zijn impregnering en regelmatige oppervlaktebehandelingen. Dit is de enige manier om duurzame bescherming tegen weersinvloeden en kleur te garanderen. Onder invloed van licht verkleurt het geelwit tot geelbruin.

Pine

Middelzwaar, matig hard en stevig naaldhout met een gelijkmatige houtstructuur. Het warme, roodachtige tot geelwitte hout wordt snel donkerder en grijzer als het niet wordt verzorgd. Het hoge watergehalte maakt dennen gevoelig voor schimmel. Door de drukimpregnering is grenen zeer geschikt voor omheiningen. Aangezien de impregnering uitspoelt, moet het hout regelmatig worden geglazuurd. De groenige kleur van de impregnering is zichtbaar in transparante glazuren.

Lariks

Het zwaarste en hardste inheemse naaldhout. Het is langdurig weerbestendig en zeer goed bestand tegen insecten en schimmels. Het is zeer geschikt als afrasteringsmateriaal voor plaatsen met minder zonlicht of op hagen. Lariks wordt gewaardeerd om zijn nerf en roodbruine basiskleur. Algemeen verkrijgbare natuurlijke larikshekken krijgen snel een zilvergrijs patina. U kunt dit voorkomen met een hoogwaardige beits. Dit geeft het oppervlak een fluwelen, voorname elegantie. Lariks is ook gevoelig voor harslekkage, scheuren en kromtrekken na verwerking.

Bovendien is hout een hernieuwbare grondstof en gemakkelijk te verwijderen. Hierdoor zijn houten hekken ecologisch voordelig.

Sterke kleuren, van wit tot zwart, zijn mogelijk voor metalen hekken.

In tegenstelling tot de van nature warme houten hekken, hebben de robuuste metalen hekken een nogal koele uitstraling. Metalen hekken zijn gemaakt van staal, roestvrij staal, ijzer, draad of aluminium. Ze zijn verkrijgbaar in talloze uitvoeringen. Zowel de luxueuze aluminium hekken als de met sierelementen versierde smeedijzeren modellen stralen een hoge waarde uit. Ze onderstrepen de architectuur van een gebouw op een representatieve manier. Met zowel stevige staafmatten als praktisch draadgaas staan functionele aspecten op de voorgrond. De aankoopkosten van metalen hekken variëren dienovereenkomstig. En ontwerpen!

De oppervlakken van metalen hekken zijn overwegend verfijnd: bijvoorbeeld gecoat met kunststof of gepoedercoat. Deze behandeling beschermt het materiaal tegen roest. In combinatie met thermisch verzinken zijn stalen hekken volledig weerbestendig. Ze hebben dan tientallen jaren geen onderhoud nodig. Dit geldt sowieso voor aluminium hekken. Naast de klassieke thermisch verzinkte "natuurlijke look" zijn de kleuren wit, groen, antraciet en zwart overheersend voor metalen hekken. In principe is elke kleur mogelijk. Tip: Staal en aluminium passen goed bij de vegetatie.

Soorten omheiningen: Constructie en uiterlijk - hoe sterk moet de omheining zijn?

U hebt echter een ruime keuze, niet alleen wat betreft de kleur, maar ook wat betreft de soorten omheiningen: Plat of hoog, transparant of ondoorzichtig, horizontale of verticale latten, het bouwmateriaal hout maakt omheiningen mogelijk in 1001 variaties tegen aanvaardbare prijzen. Er zijn geen grenzen aan uw fantasie als het gaat om zowel sier- als gesloten omheiningen van hout. Dit geldt slechts in beperkte mate voor metalen hekken: met uitzondering van aluminium hekken zijn deze slecht geschikt als privacyscherm. Om bescherming te bieden tegen ongewenste blikken moeten metalen hekken worden omzoomd, voorzien van kunststof strips of aangevuld met een haag.

Hout is flexibel, veelzijdig en geschikt voor alle omheiningen

Een goedkope klassieker voor de voortuin is de gemiddelde 80 tot 120 cm hoge piketschutting. De omheiningselementen bestaan uit twee dwarsbalken als steun en rechthoekige of ronde houten latten. De profielen, die aan de bovenkant afgerond of recht zijn, worden verticaal op gelijke afstand van elkaar aan de stutten bevestigd. Kleine afstanden maken de verticale omheining relatief ondoorzichtig en winddicht. Pikethekken zijn er in vele uitvoeringen, bijvoorbeeld als gebogen frieshekken, sierlijke designhekken of eenvoudige pikethekken.

Een subtype van de piketpaal is de rustieke piketpaal van kastanjehout (of zeldzamer hazelnoot). De onregelmatig gevormde piketten worden horizontaal bijeengehouden met dik draad. Het zogenaamde rolhek of kastanjehek zorgt voor een rustieke sfeer en staat bijvoorbeeld perfect in een cottagetuin. Bovendien, piket hekken zijn ideaal voor het verdelen van de tuin gebieden.

Ook verwant aan de piketomheining is de beproefde palissadeomheining. Het is een van de populairste tuinschermen in Duitsland. De eenvoudige maar uiterst robuuste constructie bestaat uit verticaal staande staketsels. Zij kunnen een halfronde of volledige doorsnede hebben. De diameters en hoogtes van de palissaden, hun kopvormen en de afstand tussen de latten zijn variabel. Dit maakt het lanshek geschikt als sier- en afsluithek. Palissade hekken zijn ook geschikt voor het beveiligen van eigendommen.

Het relatief lage jagershek wordt ook wel schaarhek of kruishek genoemd vanwege het karakteristieke ruitpatroon. Het is ideaal voor lange omheiningen, grote gazons en gebiedsafscheidingen. Jagerhekken zijn perfect als voortuinhekken. Ze zetten zich handig af tegen heggen. Vervoer en montage zijn zeer eenvoudig. Nadeel: de grote hoeveelheid tijd die nodig is voor het schilderen.

De robuuste rancher omheining is ook heel gewoon. Dit wordt gekenmerkt door parallelle, boven elkaar geplaatste schuttinglatten van ongezaagde, ruw gezaagde planken, waarbij de structuur en de groeivorm van de stam nog herkenbaar is. Het geheel doet visueel denken aan paardenweiden in het Wilde Westen, wat leidde tot de bijnaam Bonanza fence. De horizontale omheining is ideaal voor landelijke gebieden. En ongeschikt als privacyscherm of veilige barrière voor kinderen of honden.

Een ongecompliceerde privacy oplossing is de plankenschutting. Bij dit type omheining worden verticaal of horizontaal geplaatste planken verspringend bevestigd aan dwarsbalken of in U-strips gestoken. Vaak worden ruw gezaagde planken met boomranden gebruikt, wat de zicht- en winddichte omheining een nuchtere uitstraling geeft. De geprefabriceerde omheiningspanelen zijn gemakkelijk te monteren. Het nadeel is dat er veel onderhoud nodig is.

Een gunstige allrounder op het gebied van privacybescherming is het lamellenhek. Met zijn brede lamellen beschermt het op betrouwbare wijze uw privacy tegen nieuwsgierige blikken. Een solide afbakening van het terrein is gegarandeerd. De decoratieve vlechtwerklook met zijn gevarieerde lattenstructuur zorgt voor een mooie uitstraling. De lattenomheining wordt vooral aanbevolen voor grote oppervlakten.

Een origineel en goedkoop alternatief voor de klassieke houten omheining is de handgemaakte natuurlijke omheining van gevlochten wilgentenen of hazelnootstaven. Met hun rustieke uitstraling zorgen de robuuste rieten schuttingen voor een decoratieve feel-good sfeer in natuurlijke tuinen. Wilgen- en hazelnoothekken zijn niet 100 % ondoorzichtig, maar ze zijn perfect om de privacy te beschermen. Ze kunnen ook worden gebruikt als windschermen, klimhulpmiddelen, als bekleding en om wild te verjagen.

Staal, aluminium of draad? Er is een geschikt metalen hek voor elke behoefte

Houten hekken hebben een natuurlijke overeenkomst, ondanks alle verschillen in constructie. Metalen hekken niet, die verschillen aanzienlijk. Praktische allrounder: De voordelige gaasafsluiting wordt gebruikt voor woningen, bedrijfsgebouwen en industriële installaties, maar ook in de bosbouw en landbouw, omdat het gaas flexibel en gemakkelijk te installeren is. Ter bescherming tegen corrosie worden de staaldraden verzinkt en/of met kunststof bekleed. Typische kleuren: zilver, groen, antraciet en zwart. Draadafsluitingen zijn alleen geschikt als privacyscherm als ze perfect begroeid zijn. In de privésfeer worden omheiningen van gaas aanbevolen voor het omheinen van de tuin in de richting van het trottoir, de weg of het bos.

Massieve staafmatten van gelaste en roosterachtige staaldraden zijn veilig en onverwoestbaar. Er is keuze uit matten met één of twee stangen "van de haak" en elegante decoratieve matten. Ze zijn verkrijgbaar in hoogtes tot 240 cm en in vele uitvoeringen. Afhankelijk van het ontwerp zijn ze geschikt voor kleine particuliere tuinen en grote industriële installaties. De meest voorkomende zijn 6/5/6 en 8/6/8 dubbelstaafmatten. Ze voldoen aan hoge veiligheidsbehoeften en kunnen met accessoires worden gebruikt als privacyschermen. Decoratieve matten worden gekenmerkt door individuele formaten en maaswijdten en door decoratieve sierelementen. Ideaal voor hoogwaardige eisen en representatieve omheiningen.

Smeedijzeren hekken worden gekenmerkt door solide afwerking en grote stabiliteit. Tuinschermen zijn relatief duur en worden tegenwoordig alleen in de privésfeer gebruikt. Hier stralen ze een exclusieve charme uit. Van antiek tot barok tot modern, het smeedijzeren hek is verkrijgbaar in tal van stijlen. Het kan uitstekend worden gecombineerd met gemetselde palen. Traditioneel zorgen hekspikes, ornamenten, decoratieve ballen, bogen of cirkels voor een losser uiterlijk. Thermisch verzinken en poedercoating zorgen ervoor dat er langdurig geen onderhoud nodig is. Smeedijzeren hekwerkelementen tot 170, 180 cm hoog bieden bescherming tegen overklimmen. Een metalen hek begroeid met klimop is een slank alternatief voor een haag.

Net zo veelzijdig als hout: van sierhekwerk tot afsluitingen - er zijn vrijwel geen grenzen aan de vormen, ontwerpen en kleuren van aluminium hekwerken. Tegelijkertijd scoort het met zijn perfecte functionaliteit. Met een aluminium omheining geeft u uw eigendom een exclusieve toets: aluminium omheiningen onderscheiden zich door een tijdloos representatief uiterlijk en onderhoudsvrije duurzaamheid. Zuinigen kiezen voor meer betaalbare piketomheiningen. Deze zijn ook verkrijgbaar met decoratieve elementen zoals geperforeerde platen of glazen inzetstukken.

Duurzaamheid en onderhoud: Hoeveel tijd en geld wilt u investeren?

Hout is gevoelig voor verwering en aantasting door ongedierte. Zonder beschermende maatregelen zal hout na verloop van tijd vergrijzen en verrot en broos worden. Regen, vorst en zon tasten vroeg of laat elk type hout aan als het niet goed wordt onderhouden. Onderhoud veroorzaakt inspanning en kosten. Metalen hekken zijn anders: ze zijn meestal weerbestendig en onderhoudsvrij. Eenmaal opgebouwd, is er niets meer te doen.

De kwetsbare houten hekken hebben verzorging nodig. Dit kost tijd en geld

Omheiningen van weergevoelig zachthout, zoals grenen en vuren, worden tijdens de productie onder druk of dompel geïmpregneerd. Deze processen beschermen het hout tegen schade door insecten en schimmels, maar niet tegen UV-straling en vocht. Daarom moeten zelfs geïmpregneerde hekken regelmatig met een houtverduurzamingsmiddel worden behandeld: Het schilderen van de omheining is een terugkerende, belangrijke onderhoudsmaatregel.

De eerste laag wordt aangebracht nadat de omheining is geplaatst. Glazuren zijn geschikt als onderhoudsproducten. Ze dringen goed door in het hout en vormen een ademende beschermlaag op het oppervlak die niet schilfert of scheurt. Bestaande modellen worden eerst schoongemaakt, geschuurd en voorzien van een dunne laag grondverf. Met Impregneermiddel W218 bereikt u een effectieve bescherming tegen blauwschimmel en rot. Face edge wax beschermt de gevoelige randen en snijvlakken tegen vocht. Groene filmverwijderaar en houtontvetter worden ook aanbevolen.

De duurzaamheid van een houten omheining hangt niet alleen af van de juiste verzorging, maar ook van het soort hout. Douglas en lariks gaan tientallen jaren mee, zelfs als ze onbehandeld blijven, omdat de houtsoorten een sterke structuur hebben en een natuurlijke weerstand tegen insecten en schimmels. Hardhoutsoorten zoals bangkirai, eik, tamme kastanje en robinia zijn zeer weerbestendig en bijzonder duurzaam. Maar als ze onbeschermd blijven, krijgen ze ook een patina.

Tip: Controleer de houten omheining eens per jaar op aantasting door ongedierte en rotte plekken. Vervang beschadigd hout snel. Het vervangen van individuele latten is eenvoudig bij houten hekken.

Een metalen hekwerk is het juiste hekwerk voor een onderhoudsvrije lange levensduur en stabiliteit.

In tegenstelling tot houten hekken, vereisen metalen hekken praktisch geen werk na installatie. Dit geldt met name voor roestvrije aluminium hekken, thermisch verzinkte en gepoedercoate stalen hekken en roestvrijstalen hekken: ze zijn weerbestendig zonder enig onderhoud, beschermd tegen invloeden van buitenaf en absoluut duurzaam.

Bij thermisch verzinken worden stalen afrasteringselementen in een 450° C hete smelt van vloeibaar zink gedompeld. Door thermisch verzinken krijgt het staal een continue zinklegering die poriën vult en oneffenheden gladstrijkt. Het geheel wordt vervolgens bedekt met een droog, temperatuurgevoelig verfgranulaat en verhit. De poedercoating smelt en hecht zich aan de zinklegering om een tweede beschermlaag te vormen. Dit beschermt de omheiningspanelen tegen vocht, UV-stralen, hoge temperaturen, beschadigingen en bepaalde chemische stoffen.

Hoogwaardig gaas is bovendien weerbestendig en duurzaam dankzij de plastic coating. Metalen hekken van ijzer of roestvrij staal vereisen aandacht: zelfs met een goede fabriekscoating moeten ze uiteindelijk worden geschuurd, gegrond en geschilderd.

De prijs: Voorzichtig, val - de kosten van een omheining hangen af van de verhouding!

Er zijn grote prijsverschillen in tuin- en privacyhekken. Houten hekken zijn relatief goedkoop. Afhankelijk van het model zijn ze in vergelijkbare prijscategorieën als piketomheiningen. Gaashekken zijn aanzienlijk goedkoper. U betaalt aanzienlijk meer voor smeedijzeren hekken, siermatten en hekken van aluminium. Hoewel de prijs een belangrijk aankoopcriterium is, moet u deze afwegen tegen de onderhoudsinspanning en de verwachte duurzaamheid en stabiliteit.

Het materiaal van de omheining en de kwaliteit van de afwerking drijven de kosten op:

  1. onderhoud: je moet houten hekken regelmatig opnieuw behandelen, onderhoud kost tijd en geld. Afhankelijk van de houtsoort lopen de inspanning en de kosten aanzienlijk op. Natuurlijkheid heeft zijn prijs - ook al is een houten omheining goedkoper in aanschaf dan een gelijkwaardig model van metaal, het aanvankelijke prijsvoordeel wordt na verloop van tijd bijna tenietgedaan door de onderhoudsinspanning.
  2. duurzaamheid en stabiliteit: De koopjes van onbehandeld vurenhout zijn slechts enkele jaren bestand tegen weer en wind. Ook van slecht gecoate metalen hekken uit het goedkope segment heb je niet lang plezier. Investeer daarom in kwaliteit: wie goedkoop koopt, koopt twee keer. Zoek bij houten hekken naar profielen die structureel en glad geschaafd zijn, elementen die beschermd zijn tegen schimmelbederf en verwering, en een stabiel en waterafstotend ontwerp. Voor metalen hekken zorgen stevige draaddiktes, gepuntlast verbindingen en thermisch verzinken en poedercoaten voor duurzaamheid.

Overigens: hekken worden blootgesteld aan zware mechanische belasting. Beknibbel niet op accessoires. Solide afrasteringspalen, nette paalsteunen en roestvrij beslag bevorderen de duurzaamheid van het afrasteringssysteem.

Installatie: Ervaren doe-het-zelvers monteren houten en metalen hekken zelf.

Met vakmanschap kunt u uw tuin- of privacyhek zelf op een DIY manier in elkaar zetten. Hoewel de montage van een metalen hek meestal meer werk is, speelt het materiaal slechts een ondergeschikte rol in het bouwproces: de typische elementen van houten en metalen hekken worden op vergelijkbare wijze gemonteerd.

Tip: Neem helpende handen; erectie is veel gemakkelijker met twee personen.

Of het nu gaat om een jagershek of een aluminium pikethek, een functioneel dubbelstaafs hek of een smeedijzeren hek, geprefabriceerde hekpanelen zijn ideaal voor een eenvoudige montage van een hek. Zij worden met behulp van koppelstukken aan de palen bevestigd. U kunt ook een "doe-het-zelf" schutting maken van schuttingpanelen en dwarsbalken. Een uitzondering is het aluminium insteekhekwerk, waarbij u profielplanken in gegroefde palen steekt. Het gaashek komt ook "van de rol" - het opgerolde gaas wordt tussen de palen gespannen.

De belangrijkste montagetoebehoren zijn de palen. Zij dragen de last van de afrastering en moeten voldoende gedimensioneerd zijn voor een duurzaam stabiele constructie. Voor houten hekken zorgen houten palen van 7 x 7 en 9 x 9 cm voor de nodige stabiliteit. Voor de verankering van de palen zijn grondbussen, beugels om vast te schroeven of steunen om in beton te zetten mogelijk. H-ankers voor plaatsing in beton worden aanbevolen als de meest stabiele vorm van installatie. Ze zijn verplicht voor schuttinghoogten ≥ 120 cm: privacyschermen hebben een aanzienlijk gewicht en moeten bestand zijn tegen sterke windbelasting. Daarom zijn stevig verankerde paalsteunen essentieel. Metalen hekken worden met stalen of aluminium palen in de grond verankerd. Afhankelijk van het type en de grootte van de schutting kunt u kiezen tussen palen die in beton worden gezet of die worden vastgeschroefd.

Belangrijk: In het geval van houten hekken mogen de elementen van het hek niet rechtstreeks in contact komen met de grond, anders gaan ze binnen enkele jaren rotten. Wateroverlast moet tot elke prijs worden vermeden.

Koopadvies: Hout of metaal - elk materiaal heeft zijn sterke en zwakke punten

Of u de voorkeur geeft aan een houten of een metalen hek hangt vooral af van uw wensen. Als bescherming van de privacy gewenst is, komen omheiningen van hout of riet goed van pas. Met uitzondering van aluminium privacyhekken zijn metalen hekken niet ondoorzichtig. Tenzij ze worden gecombineerd met hagen of beplant met vegetatie.

Jagershek, pikethek, palissadehek - het klassieke tuinhek is van hout. Het bouwmateriaal heeft een warme kleurtint, en als natuurlijk omheiningsmateriaal past hout zeer goed in de meeste tuinen. Door zijn veelzijdigheid biedt hout een grote flexibiliteit in het ontwerp; er zijn nauwelijks beperkingen met houten hekken. Nerven, scheuren en kromtrekken zorgen voor een individuele uitstraling. Praktisch: Hout is voor doe-het-zelvers gemakkelijk te bewerken.

Metalen hekken zijn buitengewoon stabiel, bijna onverwoestbaar, weerbestendig en duurzaam. De selectie varieert van goedkoop gaas en puristische staafmatten tot sierlijk smeedijzer en elegante aluminium hekken. Thermisch verzinkt staal, roestvrij staal en aluminium met poedercoating bieden 100% weerbestendigheid. Een metalen hek vertegenwoordigt meestal een hoge investering. Maar na installatie heb je er nauwelijks werk aan. Eenmaal geplaatst, gaan metalen hekken vele jaren mee zonder enig onderhoud.

Als u geld wilt besparen en voor een houten schutting kiest, moet u rekening houden met de onderhoudseisen: Verwering en micro-organismen kunnen de levensduur van een houten omheining aanzienlijk verkorten. Afhankelijk van hoe goed de houtsoort bestand is tegen vocht, schimmels en insecten. De kleur en de weersbestendigheid van houten hekken op lange termijn kunnen alleen worden gegarandeerd door regelmatige beschermingsmaatregelen. Maar houtverduurzamingsmiddelen en verf kosten tijd en geld. Onder druk geïmpregneerd grenen, lariks, douglasspar en eiken hebben hun waarde bewezen. Kortom: Als je geen zin hebt om te schilderen, moet je kiezen voor een metalen hek. Als u het onderhoud niet erg vindt, is een houten schutting de juiste keuze.