Bouw zelf een houten tuinpoort

Bij een tuinhek hoort ook een geschikte tuinpoort. Vooral wanneer u ze zelf bouwt, geven tuinpoorten een individueel tintje aan uw privé-terrein. De materiaalkeuze is bepalend voor het uiterlijk. Terwijl tuinpoorten van hout er nogal rustiek uitzien, bieden die van metaal meer elegantie. We vertellen je nu in onze blogpost welke voor- en nadelen beide materialen hebben en hoe je zelf een houten tuinpoort kunt bouwen!

Bouw zelf een houten tuinpoort

Houten of metalen tuinpoorten - wat is praktischer?

Metalen tuinpoorten zijn voornamelijk gemaakt van staal of aluminium en zijn, net als hout, uiterst duurzaam. Bovendien vergen metalen poorten weinig onderhoud en zijn ze weerbestendig. Hout daarentegen moet om de paar jaar met houtonderhoud worden behandeld. Maar ook een verweerde houten tuinpoort heeft vaak zijn rustieke charme. Bovendien is hout gemakkelijker te bewerken, minder duur en vooral natuurlijk. Bovendien geven sommige mensen meer de voorkeur aan het rustige slaan van een houten tuinpoort dan aan het metalen gerammel van een metalen poort.

Welk hout is geschikt voor een tuinpoort?

Voor de constructie van een houten tuinpoort wordt doorgaans eerder hard dan zacht hout gebruikt, omdat dit beter bestand is tegen de elementen. Als het regent, zwelt hardhout minder op en gaat het twee keer zo lang mee als zachthout. Houtimpregnatie vertraagt ook rotting. Naast inheemse houtsoorten, zoals eik en kastanje, worden ook exotische houtsoorten gebruikt. Onder andere wordt het uit Zuid-Amerika ingevoerde hout van de grapa gebruikt, dat zeer goed bestand is tegen schimmels en zwammen. De Canadese ceder zwelt of krimpt ook nauwelijks en is niet zo snel gevoelig voor scheuren. Hetzelfde geldt voor het roodbruine hout van de douglasspar.

Hoe maak je je eigen houten tuinpoort!

Vooral hout is gemakkelijk te bewerken en wordt daarom vaak gebruikt voor tuinpoorten. In het volgende laten wij u zien welke stappen u moet nemen bij het bouwen van uw eigen poort:

1. planningsfase

Allereerst moeten enkele voorafgaande overwegingen worden gemaakt over de constructie, het ontwerp en de uitrusting van de tuinpoort om het nodige materiaal aan te schaffen. Daarom is het belangrijk na te gaan hoe breed en hoog de houten tuinpoort moet zijn en welk sluitmechanisme geschikt is. Moet het houten hek één of twee vleugels hebben? Voor dit laatste moet worden nagegaan welk blad moet worden omgeslagen. U moet ook een stop installeren om de draaideur op zijn plaats te houden. Optioneel kunnen tuinpoorten ook worden uitgerust met verlichting of een elektrische deuropener. Jij beslist!

2. het hout voor de tuinpoort op maat zagen

Nadat je het materiaal hebt aangeschaft, ga je aan de slag. Markeer de afmetingen op de latten en latten en zaag ze op maat. Zorg ervoor dat de vierkante balken hoger zijn dan het hek zelf. Rond dan de gezaagde delen af met een schuurmachine.

3. lak en roestbescherming aanbrengen

Om ervoor te zorgen dat uw houten tuinpoort lang meegaat, moet een vernislaag worden aangebracht. Dit verdicht het hout en beschermt het tegen vocht en late gevolgen zoals schimmel en scheuren. Bovendien draagt het regelmatig verversen van de coating positief bij tot de levensduur van de tuinpoort. Optioneel kunt u het slot, de grendel en de ophangingen met een roestwerend middel insmeren.

4. het tuinhek monteren en vergrendelen

Leg vervolgens de latten in een rij en bevestig twee dwarslatten langs de boven- en onderkant van de rij latten. Plaats er een diagonale lat tussen om een "Z" te vormen. Bevestig vervolgens de verlengstukken aan de zijkanten van het tuinhek.

5. Monteer de vierkante balken als poortpalen en til het tuinhek in de scharnieren.

Nu worden de inrijmoffen voor de palen van het hek in de grond geslagen en de vierkante balken erin vastgemaakt. Zorg voor de juiste uitlijning van de scharnieren waarin de tuinpoort uiteindelijk zal worden opgehangen. Et voilà!

Gebruik hoogwaardig hout voor uw tuinpoort

Als u op zoek bent naar de juiste tuinpoort, bekijk dan ons ruime assortiment doe-het-zelfbenodigdheden. Als u vragen heeft over de constructie van een tuinpoort, dan verduidelijken wij die graag in een persoonlijk gesprek. Stuur ons een bericht voor een afspraakverzoek of bel ons direct op 0476 51.77.74. We kijken ernaar uit u te ontmoeten!