Houten garagepoorten - prijzen, voordelen, nadelen en onderhoud

Als u op zoek bent naar een hoogwaardige en stijlvolle garagedeur, kunt u kiezen uit verschillende materialen. Deuren zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in aluminium of staal. Deuren van hout zijn erg populair. Ze geven een uniek karakter, brengen warmte over en kunnen uitstekende accenten zetten. Een houten poort is verkrijgbaar in verschillende maten en in verschillende houtsoorten. Ook op het gebied van vormgeving is er veel te realiseren. Maar is hout eigenlijk wel geschikt als materiaal voor een garagedeur? Met welke voor- en nadelen moet u rekening houden?

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg

De voor- en nadelen van een houten garagedeur

Er zijn enkele voor- en nadelen die een houten garagedeur met zich meebrengt. U moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat hij goed moet worden onderhouden. Na enige tijd is het noodzakelijk de houten elementen te schilderen om lang van de deur te kunnen genieten. Daar staat tegenover dat het een zeer mooi en individueel karakter heeft en individueel kan worden vervaardigd en ontworpen. Hier volgt een kort overzicht van de voor- en nadelen van een houten garagedeur.

Voordelen Nadelen
Natuurlijke uitstraling Krassen moeilijk te verwijderen
Kan op maat gemaakt worden met verfraaiingen Verhoogd onderhoud
Kies uit verschillende houtsoorten Uitgebreid lakken en beglazen vereist, om weerbestendigheid te bereiken
geen roest Massief houten poort zeer zwaar - kies sterke ophanging

Er zijn dus toch voor- en nadelen, waarbij de voordelen groter zijn dan de nadelen. Meestal worden poorten van hout besteld om louter visuele redenen. Poorten van het natuurlijke materiaal kunnen individueel worden vervaardigd en bijvoorbeeld worden aangepast aan het uiterlijk van het huis of de deuren van het huis. Zo past alles perfect bij elkaar. Ook qua kleur heeft u een ruime keuze door de verschillende houtsoorten. Licht of donker, roodachtig of bruin, de deuren kunnen van verschillende houtsoorten worden gemaakt. Beuken, grenen en eiken zijn de favoriete houtsoorten voor de productie. Om ervoor te zorgen dat het hek lang meegaat, moet het worden behandeld met uitgebreide vernissen. Dit maakt het weerbestendig, UV-bestendig en duurzaam.

Lees ook:

De kosten van houten garagedeuren

De kosten van de nieuwe garagedeur zijn een cruciale factor in het selectieproces. Het is niet gemakkelijk om een exacte prijs te noemen, omdat de kosten per fabrikant verschillen. Hoeveel een houten garagedeur kost, hangt onder meer af van de volgende factoren:

  • Soort hout
  • Maat
  • Type poort
  • Type aandrijving

In principe kunt u een paar euro besparen door de poort zelf bij de dealer op te halen, waardoor u de hoge leveringskosten bespaart. Bovendien kunt u de installatiekosten besparen als u de deur zelf installeert. Je moet enige handvaardigheid hebben om een garagedeur goed te installeren. U kunt de volgende prijzen verwachten:

Type deur (2500mx2000m) approx. Prijzen
Tweevleugelige garagedeur zonder speciale extra's Vanaf 640 euro
Up-and-over garagedeur zonder extra's Vanaf 1.250 euro
Houten sectionaaldeur Vanaf 1.280 euro
.

Grotere poorten kosten natuurlijk navenant meer. Als zij nog een operator nodig hebben, zijn daar nog kosten aan verbonden, inclusief accessoires. Als de voorkeur wordt gegeven aan speciale houtsoorten of als de poort een bepaalde kleur of decoratie moet krijgen, zijn er ook extra kosten. Bij de aankoop van een poort moet u ook kijken naar de breedte van de ingang. In de meeste gevallen worden enkele centimeters afgetrokken voor het frame, zodat bijvoorbeeld bij een poort van 2,50 m breed de ingangsbreedte niet 2,50 m, maar enkele centimeters minder is.

Het ontwerpen van de houten garagepoort - zo eenvoudig is het

Hout is een zeer gemakkelijk materiaal om mee te werken, dus het is geen probleem om de houten garagedeur te ontwerpen zoals u dat wenst. Er kunnen kralen, patronen en toepassingen worden gemaakt. Ook de mogelijkheid om de houten elementen te combineren met andere materialen is interessant. Zo kan bijvoorbeeld een garagedeur met een stalen frame en houten vullingen worden gemaakt. Hierdoor ontstaan speciale effecten en wordt de deur een blikvanger. Er zijn nauwelijks ontwerpgrenzen Hout is zeer veranderlijk. Door de invloed van het weer verandert de kleur van het hout steeds weer. Als het hout verkleurt, wordt dit proces patina genoemd. Zilvergrijze tinten zijn het resultaat. Aangezien u het hout steeds opnieuw kunt schilderen, kunt u de kleur van de deur af en toe zonder veel moeite veranderen. Dit is een groot voordeel. Bij een poort van staal of aluminium is de kleurverandering veel moeilijker. Poorten die alleen met hout bekleed zijn, kunnen desgewenst van kunststof isolatie worden voorzien. Een poort van hout kan worden ontworpen met of zonder kralen, in een cassetteslot of visgraatmotief of een ander individueel ontwerp. Er zijn geen grenzen aan de ontwerpmogelijkheden.

Verschillende deurvarianten en uitvoeringen mogelijk

De houten garagedeur is niet alleen verkrijgbaar met verschillende patronen en in verschillende kleuren, maar ook in verschillende uitvoeringen. Houten deuren kunnen geheel naar wens van de klant worden vervaardigd. In principe kan de houten deur er in de volgende varianten zijn:

U hebt dus letterlijk keuze te over als het op selectie aankomt. Het hangt echter ook af van de plaatselijke omstandigheden welke poort kan worden geïnstalleerd. Als het hek onder het plafond moet worden geschoven, moet er voldoende afstand tot het plafond zijn. Een draaipoort daarentegen vereist geen ruimte aan de bovenkant. Hiervoor moeten optimale scharnieren worden gebruikt die ook de krachten van een massieve poort kunnen weerstaan. Dit alles moet goed doordacht zijn.

Accessoires en extra's

Het is mogelijk om een houten poort uit te rusten met een elektrische aandrijving om het handmatig openen ervan te besparen. Hiermee kunt u het hek met één druk op de knop openen, ongeacht het type. Bij kantel- en draaipoorten moet u er rekening mee houden dat ze naar buiten en naar boven openzwaaien. Als er een voorwerp vlak voor de ingang van de garage staat, kan het tijdens het openen schade oplopen. Hier hebben garagepoort die omhoog kunnen worden geduwd of gerold een aanzienlijk voordeel.

Goed onderhoud van houten garagedeuren

Houten garagedeuren worden gewoonlijk door de fabrikant gegrond met een kleurloze primer. Hierdoor is het materiaal optimaal beschermd tegen blauwrot en ongedierte zoals houtwormen. U moet de deur echter zelf blijven behandelen om deze optimaal te beschermen tegen weersinvloeden, UV-stralen en andere nadelige effecten. Voordat de garagedeur wordt geïnstalleerd, moet het hout met een houtbeits worden geverfd. Hierdoor is de deur goed beschermd tegen diverse invloeden van buitenaf. Om de paar jaar is een nieuwe verflaag nodig om de deur weer een frisse uitstraling te geven en het hout goed te blijven beschermen. De tijd die nodig is voor het onderhoud van de houten garagepoort is niet bepaald onaanzienlijk.

Alternatief voor de houten garagedeur

Er zijn ook alternatieven voor de houten garagedeur zonder af te zien van een chique design. Aluminium sectionaalpoorten zijn bijvoorbeeld ook verkrijgbaar met een houten afwerking. Het houtdecor ziet er bedrieglijk echt uit. Dit betekent dat u niet hoeft af te zien van de frisse houtlook en dat u een deur krijgt die, in tegenstelling tot een houten garagedeur, zeer onderhoudsvriendelijk is en niet hoeft te worden geverfd. Aluminium deuren zijn zeer duurzaam, kunnen snel worden geïnstalleerd en zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan houttinten en patronen. In het algemeen zijn sectionaaldeuren van aluminium een goed alternatief.