Hoe een betonnen trap bekleden

Betontrappen zijn veelzijdig en duurzaam, en daarom zijn ze op veel plaatsen te vinden. Maar hun uiterlijk past niet in elke omgeving. Gelukkig zijn betonnen trappen gemakkelijk te bekleden. We laten je zien welke opties je hebt om de trap te bedekken. betonnen trap bekleden

De belangrijkste feiten in een notendop:

 • U kunt betonnen trappen bekleden met tegels, hout, tapijt of vinyl.
 • Bekwame vakmensen kunnen het werk ook zelf doen.
 • De trapbekleding dient ter bescherming van de treden.

Waarom een betonnen trap bekleden?

Er zijn veel redenen om een betonnen trap te bekleden. Maar de belangrijkste reden is waarschijnlijk dat het niet mooi staat in huis - tenzij je een industriële stijl nastreeft. Trapbekleding kan echter ook nodig zijn als gevolg van schade. In dat geval kunt u de bekleding gebruiken om de betonnen trap te renoveren en tegelijk een nieuwe look te geven.

Welk materiaal voor trapbekleding?

Als u uw betonnen trap wilt bekleden, zijn er verschillende opties en materialen voor u beschikbaar - elk met zowel voordelen als nadelen. U kunt kiezen uit:

 • Tegels
 • Hout
 • Tapijt
 • Vinyl

Betonnen trap bekleden met tegels

In veel woningen zijn betonnen trappen bekleed met tegels. Het voordeel van dit materiaal is dat het zeer duurzaam is en daarom zeer geschikt voor intensief gebruikte trappen. Tegels zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren, zodat u bijvoorbeeld een zeer individuele ingang kunt creëren. Om ervoor te zorgen dat de tegels niet te glad zijn, moet u tegels met een gefreesd traptredeprofiel gebruiken. Dergelijke profieltegels zijn meestal verkrijgbaar in een tegelatelier.

Betonnen trap bekleden met hout

betonnen trap met hout

Voor een natuurlijke look is houten bekleding een goede keuze voor uw betonnen trap. U hebt de keuze uit verschillende houtsoorten. Hardhout zoals:

 • Maple
 • Berk
 • Beech
 • Eik
 • Ash
 • Lariks
 • Mahonie
 • Walnoot

Houten treden hebben het voordeel dat ze de lompe treden van betonnen trappen verzachten en warmte uitstralen. Bovendien verbeteren houten lambriseringen de akoestiek in de ruimte en maken zij het mogelijk oude traptreden te renoveren. Verschillende houtsoorten, die u met elkaar kunt combineren, zorgen voor afwisseling. Laat bijvoorbeeld de kleur van de treden contrasteren met de kleur van de trapoppervlakken om een blikvanger in de ingang te creëren.

Als u parket in uw huis hebt, kunt u het materiaal blijven gebruiken als trapbekleding. Let er bij het leggen van de trap wel op dat de stokken horizontaal worden uitgelijnd.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpgaaverh 1.jpg

Betonnen trap bekleden met tapijt

Als u een goede slipweerstand voor uw betonnen trap nodig hebt, is tapijt uw eerste keuze. Bovendien verbetert tapijt de akoestiek in de ruimte en zorgt het voor meer warmte in de trap. Het nadeel: tapijt wordt snel vuil en is moeilijk schoon te maken als er vlekken op komen. Daarom is het materiaal meer de moeite waard voor trappen die niet zo vaak worden gebruikt. Daartoe kunt u niet alleen afzonderlijke stappen bedekken, maar ook een loper leggen die alle stappen omvat.

Betonnen trap bekleden met vinyl

Een alternatief voor houten bekleding is vinyl - laminaat is ook geschikt. Het voordeel van deze bekleding voor betontreden is dat het materiaal gemakkelijker te onderhouden is dan hout. U kunt ook vinyl en laminaat krijgen in een breed scala van kleuren en patronen. Gebruik deze trapbekleding voor veel gebruikte trappen.

Instructies: Hoe betonnen trappen te bedekken

Zodra u hebt besloten op een materiaal voor uw betonnen stappen, volgt u in principe dezelfde procedure voor elke stap bekleding. Eerst moet je de trap voorbereiden.

1. bereid de trap voor

Een nieuwe trap moet eerst grondig gereinigd worden. Als het een oude betonnen trap is, moet u vuil en oude trapbekleding van het oppervlak verwijderen. Verwijder ook lijmresten en egaliseer eventuele oneffenheden op het oppervlak met plamuur.

2. het materiaal op maat snijden

Niet elke trede en stootbord heeft dezelfde afmetingen, dus moeten de lengte en hoogte van elke afzonderlijke trede worden gemeten. Gebruik hiervoor een traphoeksjabloon. Voeg één millimeter toe aan elke meting - dit uitsteeksel zal later dienen als uitzettingsvoeg. Breng de maten over op een stuk karton dat later als mal zal dienen. Als u de treden en stootborden met hout bekleedt, zaagt u het materiaal op maat met een cirkelzaag of decoupeerzaag. Gebruik een tegelsnijder voor tegels en een stanleymes voor vinyl en tapijt.

3. de trap bedekken

Zodra u het materiaal hebt gesneden, installeert u de trapbekleding. Tapijt en vinyl zijn vaak verkrijgbaar in zelfklevende vorm. Gebruik anders een speciale montagelijm of PU-schuim voor hout of tegels. Gebruik voor parket een parketlijm. Tik de treden voorzichtig op hun plaats met een rubberen hamer nadat u hebt gecontroleerd of ze goed passen.

Zorg ervoor dat de lijm snel uithardt, zodat u de trap snel weer kunt gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant. 4.

4. voegen dichten en trapprofielen aanbrengen

Nadat de lijm is uitgehard, begint u met de afwerking. Daartoe moeten de voegen tussen de muur en de treden met siliconen worden afgedicht. Als u tegels heeft gelegd, gebruik dan voegmiddel, dat met een voegrubber diagonaal in de voegen wordt gestrooid.

Om de randen te beschermen en het uitzicht te verfraaien, legt u ten slotte trapprofielen. Installeer de profielen bij de overgangen naar de vloerbedekking en tussen de stootborden en de treden.